Interview met Jasper uit Soest

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Al een jaar of 15 ben ik werkzaam in de projectontwikkeling, waarvan ik de laatste 4 jaar dit voor mezelf ben gaan doen. Als projectontwikkelaar hou ik me veelal bezig met commercieel vastgoed ontwikkeling.

Samen met mijn gezin zijn wij onlangs naar Soest verhuisd, waar we een mooi ruim huis uit de jaren 30 hebben gekocht. Omdat dit huis behoorlijk gedateerd was hebben we de boel flink moeten verbouwen. Een behoorlijke klus maar het resultaat is fantastisch."


Hoe kijk je aan tegen het verduurzamen van woningen?

"In mijn werk heb ik heel veel met verduurzaming te maken. Vastgoed ontwikkel je voor de lange termijn dus is het van groot belang dit zo toekomstproof mogelijk te doen. Verduurzaming komt dus op vele fronten om de hoek kijken. Zowel qua materialen als qua technieken en systemen. Daarnaast leven we met steeds meer mensen op de wereld en is de aarde geen onuitputtelijke bron. Als mens ben jezelf verantwoordelijk voor je eigen footprint en vind ik het van belang hier bewust mee om te gaan. Dit zit ‘m al in kleine dingen als afval scheiden, plastic consumptie verminderen, producten met energiezuinige labels kopen, maar ook bijvoorbeeld je huis goed isoleren."

Waarom heb je voor schuimbeton en vloerverwarming gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?

"Vrienden van ons hebben onlangs een oud huis compleet verbouwd en waren helemaal enthousiast over de schuimbetonnen ondervloer in combinatie met vloerverwarming. Weg met die vochtige, koude kruipruimte, en het comfort van altijd warme voeten en een aangename temperatuur in huis. Daarnaast kan je er vrijwel elke vloer opleggen die je wil en ben je af van die grote radiatoren.

Doordat de leidingen over de gehele vloeroppervlakte verspreid liggen, heb je veel minder warmteverlies en kan het warme water op een lagere temperatuur door de leidingen heen dan met oude radiotoren. Daarnaast isoleert een schuimbetonnen vloer heel goed waardoor je veel beter de warmte in huis houdt. Dit heeft weer een zeer positief effect op je energierekening. Voor ons waren dat genoeg redenen om over te stappen op deze vorm van verwarming en isolatie."

Wat zijn je ervaringen na de verbouw?

"Wij hebben er geen seconde spijt van en zijn er heel erg blij mee! Het klimaat in huis is erg aangenaam. Mede door de goed geïsoleerde ramen en dak. De thermostaat hoeven we maar weinig bij te stellen. Kinderen zitten graag op de grond te spelen, vooral mijn dochter van 3, dus voor haar is het ook heel prettig. En ik vind het geen probleem om naast haar op de grond te zitten."

Wat raad je mensen aan die gaan verbouwen?

"Mocht je nog een kruipruimte en oude radiatoren in huis hebben, dan kan ik het echt van harte aanbevelen. Als je van plan bent te gaan verbouwen gaat toch alles open en kan je er maar beter gelijk met het oog op de toekomst goed mee aan de slag gaan. Er moesten wat leidingen verlegd worden, maar daarmee ben je voor de komende decennia helemaal klaar en hoef je er niet meer om te kijken. Het proces van storten en leggen is met een kleine 2 weken afgerond met een zeer comfortabel resultaat als gevolg. Wij willen nooit meer anders!"

Maak ook je huis klaar voor vloerverwarming!

arrow_drop_up arrow_drop_down