Interview met Marjolein

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Op dit moment richt ik me helemaal op het thuisfront en het reilen en zeilen van ons gezin. Wij hebben 3 kinderen (10, 7 en 5) en daar ben ik erg druk mee. Vooral de logistieke kant met alle sportclubs en speeldates beslaat een groot deel van de agenda. Ook zijn we recentelijk verhuisd, waar een grote verbouwing aan vooraf is gegaan. De begeleiding daarvan kost veel tijd en het is heel fijn om er dan te kunnen zijn voor de kinderen. Tevens ben ik veel in de keuken te vinden. Koken vind ik erg leuk en regelmatig krijg ik hulp van 1 van de kinderen. Die zijn gek op bakken!" 

Hoe kijk je aan tegen verduurzaming?

“Eer is maar 1 aardbol en daar moeten we zuinig op zijn, zeker voor de generaties die na ons komen. De wegwerpmaatschappij staat mij tegen, daar probeer ik bewust mee om te gaan. Mijn passie voor koken laat me zien dat het me veel energie geeft, maar het kost natuurlijk ook energie als ik kijk naar mijn stroomrekening. De oven verbruikt het nodige, en ik heb 2 koelkasten en 2 vriezers. Dat is ook een van de redenen geweest om door het hele huis voor vloerverwarming te kiezen en tevens voor zonnepanelen. De berichten van de opwarming van de aarde zijn zorgwekkend. In je eentje kan je dat niet veranderen, maar alles begint bij jezelf en op deze manier kan ik wel mijn steentje bijdragen."   

Waarom heb je voor schuimbeton en vloerverwarming gekozen? Wat gaf voor jou de doorslag?

“Voorheen hadden we een kruipruimte in huis, die behoorlijk wat kou afgaf in de winter. Je stookt daardoor meer en het is niet heel comfortabel voor de kinderen om op de vloer te spelen of om op blote voeten/sokken te lopen. Een schuimbeton vloer heeft als voordeel dat je geen koude kruipruimte meer hebt en dat je er vloerverwarming op kan plaatsen. Door de grote warmteverspreiding door de hele kamer en door de relatief lage stooktemperatuur biedt deze oplossing ons veel voordelen. Altijd warme voeten en een lagere energierekening, kortom comfortabel en duurzaam wonen. Daarnaast hebben we geen radiatoren meer aan de muren hangen. Dat vind ik optisch mooier en het geeft je meer vrijheid bij het inrichten van je huis."

Wat zijn je ervaringen na verbouw?

“De vloerverwarming bevalt ons heel erg goed. De thermostaat stond deze winter meestal rond 20C en dat zorgde voor een hele constante binnentemperatuur. Wij hebben het huis goed geïsoleerd, maar vooral dankzij de verwarming van de vloer voelt het hele huis zeer aangenaam aan. De kinderen kunnen uren op de grond spelen, torens en lego bouwwerken maken. Nu hebben we een zachte winter gehad, maar ik heb tot nu toe vrijwel nooit bij hoeven te stoken.”

Wat raad je mensen aan die gaan verbouwen?

"Ken je dat gevoel van 'dat hadden we veel eerder moeten doen'? Ik zeg dus vooral wacht niet langer, gewoon doen!"

Ook een heerlijk warme vloer?