Video Aspect Ratio: 9:4

Schuimbeton

Wat is het en wat kun je ermee?

Wat kost schuimbeton

De kosten van schuimbeton berekenen

  Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een vloeibare betonspecie met uitstekende isolerende eigenschappen, uniek in haar soort. De hoofdbestanddelen van schuimbeton zijn cement, water, toeslagmaterialen en een schuimvormende hulpstof. Een multifunctioneel lichtgewicht product doordat het mengsel op maat wordt vervaardigd voor de gewenste toepassing en hiermee samenhangende eigenschappen.

Schuimbeton is licht in gewicht, relatief sterk, relatief goedkoop, gaat lang mee en is makkelijk aan te brengen. Door de jaren heen is schuimbeton flink ontwikkeld tot het product dat het nu is. Met nieuwe technieken, betere en kleinere pompen, en het ontwikkelen van chemische en biologische schuimvormers blijft schuimbeton continue in ontwikkeling. 

Schuimbeton is zeer geschikt en ideaal om duurzaam te isoleren.

Schuimbeton is volledig recyclebaar en het energieverbruik bij de productie blijft beperkt. Hierdoor wordt het milieu zo min mogelijk belast. Eveneens is schuimbeton Arbo-vriendelijk doordat het materiaal wordt aangebracht middels slangen en daardoor zwaar (til)werk wordt voorkomen.

 

Schuimbeton kan voor diverse doeleinden worden ingezet, zoals:

  • Een isolerende funderingsvloer.
  • Opvullen van kruipruimtes in verband met vochtproblemen of schimmels.
  • Renovatievloer bij vervanging van houten balkenvloer.
  • Uitvulmateriaal voor bestaande vloeren.
  • Vulling rondom zwembaden.
  • Onderlaag voor vloerverwarming.
  • Dakafschot laag.
  • Basis voor het aanbrengen van een (anhydriet) gietvloer. 


Product eigenschappen

Isolatiewaarde

De gesloten cellenstructuur in het schuimbeton zorgt voor een goede isolerende werking. We kunnen spreken van een rc waarde van 3,5 m2K/W bij een dikte van 35cm. Vanuit duurzaamheidsoogpunt kan je in aanmerking komen voor subsidie als je energiebesparende isolatiemaatregelen laat uitvoeren in/aan je woning. Voor meer info kijk op de website van de Rijksoverheid.


Droogtijd

Na de stort ontstaat er in het schuimbeton een chemische reactie, waardoor het beton kan uitdrogen. Dit proces geeft veel warmte en vocht af. Het schuimbeton is meestal na twee of drie dagen beloopbaar. Dit kan echter sterk variëren afhankelijk van de dikte van het schuimbeton. Hoe dikker de laag, hoe langer de droogtijd. De droogtijd is tevens afhankelijk van meerdere factoren, zoals de luchtvochtigheid en de temperatuur van de kamer. 


Dikte

Bij de meeste woningen is er sprake van een schuimbetonlaag van 25 tot 50 centimeter, afhankelijke van de dikte van de vloer en de hoogte van de kruipruimte. Schuimbeton kan in bijna elke laagdikte worden aangebracht. Vanaf de 50 centimeter is het wel noodzakelijk om het beton in twee fases aan te brengen. Heb je twijfels over de benodigde laagdikte? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij met je mee. 

 

De voordelen van schuimbeton

  • Zeer goede isolerende werking
  • Relatief goedkoop
  • Erg licht, maar toch relatief sterk
  • Gaat vocht en schimmel tegen
  • Goed bestand tegen vorst en dooi
  • Zelf-nivellerend
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Lange levensduur
  • Al beloopbaar na 48 uur


Nadelen van schuimbeton

  • Door het droogproces is een ruimte een week lang niet meer te gebruiken na de schuimbeton stort. 
  • Als de kruipruimte eenmaal is volgestort met schuimbeton, dan is deze niet meer   toegankelijk.




Vraag:

"Kan ik tijdens een verbouwing van een huis van voor 1970 vloerisolatie toepassen?"

Antwoord: Schuimbeton is in veel gevallen een perfecte oplossing om mee te nemen tijdens de verbouw. Vloerverwarming geeft nog eens extra wooncomfort!

Vraag:

"Wij willen ons oude huis verduurzamen, wat kunnen we met de vloer en kruipruimte doen?"

Antwoord: Schuimbeton is een hele duurzame vorm van isoleren. Het geeft een hoge Rc waarde. Dit icm vloerverwarming maakt dat je  op lage temperatuur kan stoken, waardoor je ook minder energie verbruikt en dus ook minder stookkosten hebt.  Je kan zelfs in aanmerking komen voor subsidie.  Kortom, schuimbeton maakt je huis klaar voor de toekomst!

Vraag:

"Ik heb al een nieuwe keuken en een nieuwe parketvloer, kan ik deze behouden?"

Antwoord: Nee, de vloer moet toch geheel open dus dan is schuimbeton achteraf vaak niet meer rendabel. 

Vraag:

"Ik wil graag vloerverwarming. kan dat met een kruipruimte?"

Antwoord: Het is zeer raadzaam om je kruipruimte eerst goed te isoleren. Dan krijgt de kou uit de grond geen kans om bij je vloer te komen. Schuimbeton zorgt voor een solide en zeer isolerende laag die licht van gewicht is en relatief sterk. Dit vormt een perfecte basis voor vloerverwarming!

Een andere vraag over schuimbeton?


Stel deze hier via Whatsapp:

Info schuimbeton en vloerverwarming & verbouw