"Een houten vloer & vloerverwarming? Gaat dat wel samen?"

Absoluut!  Martijn Elzenga (hout-specialist bij uitstek) geeft je graag alle in en outs!

https://media-01.imu.nl/storage/schuimbetonplus.nl/2964/interview-met-martij-elzinga-120x120.jpg

" class="imgsize-120x120">
Martijn is eigenaar van het vloerenkwartier gevestigd in het prachtige oude station van Vogelenzang. Hij is een expert in alle vormen van houten vloeren van visgraad tot Hongaarse punt. Wij vroegen Martijn om wat te vertellen over parket en met name in combinatie met vloerverwarming. 
Martijn Elzenga

Zijn hout en vloerverwarming wel vrienden van elkaar?

Ik ben nu 20 jaar werkzaam in het vloeren vak, en wordt al 20 jaar geconfronteerd met de stelling; “hout en vloerverwarming gaan niet samen, dat isoleert teveel”.

In het begin sloot ik mij hier onwetend op aan, maar na veranderingen in bouw waarbij radiator leidingen niet meer via de muren naar de radiatoren werden geleid maar door de dekvloer, kwam ik tot de ontdekking dat de warmte van deze aanvoerleidingen door de parketvloer heen te voelen waren.

Met als conclusie dat het met de isolatiewaarde van hout wel mee viel.

Toen ik 15 jaar geleden mijn jaren 30 woning kocht en wegens rotte palen de fundering moest worden vervangen, was dat een uitgelezen kans om met vloerverwarming de proef op de som te nemen, en de werking van vloerverwarming met hout te testen.

Ook bij mij werd schuimbeton toegepast in combinatie met een cement dekvloer.

Gezien het feit dat iedereen destijds aangaf dat de vloerverwarming niet ging werken in mijn combinatie met parket, en ik een slecht geïsoleerde hoekwoning met 2 erkers heb, heb ik voor de zekerheid 2 radiator aansluitpunten gemaakt.

Door deze proef en mijn interesse in de combinatie, heb ik heel veel geleerd over de werking van hout op vloerverwarming.

Veel informatie haal ik hierbij van de Scandinavische, Duitse markt en uiteraard uit mijn eigen ervaringen. Waardoor het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming voor mijn geen geheimen meer kent.

De 2 radiators zijn er bij ons nooit gekomen.

Als u meer details wilt weten over weerstandswaardes van parket, wat er wel of niet kan, of wat ik nu anders zou doen dan 15 jaar geleden, neem gerust contact met mij op, ik leg het u graag uit!


Met vriendelijke groeten,

Martijn

Tips en tricks

Zorg dat je weet welke weerstandswaarde er gegarandeerd wordt voor dat je een vloer uitzoekt, Dat sluit een hoop problemen achteraf uit.

Zorg ervoor dat je goed het opstart protocol volgt. Het is echt zo belangrijk!

Een dekvloer van anhydriet duurt vaak lang qua droging. Schuur de vloer open of stap over op het iets duurdere Eco2Floor dekvloer. 

Zorg voor de juiste vloeropbouw! Stem de lijm ook goed af!
Zet een bevochtiger in huis. Goed voor hout en mens!